

basic education

Department: Basic Education REPUBLIC OF SOUTH AFRICA

DIRECTOR-GENERAL'S MEETING WITH EASTERN CAPE PROVINCIAL AND DISTRICT

OFFICIALS

THEME: YEAR OF MATHEMATICS AND INCLUSIVE EDUCATION

DRAFT PROGRAMME

6 FEBRUARY 2024

08h00 - 15h00

CHAIRPERSON: MR HM MWELI: DIRECTOR-GENERAL

DEPARTMENT OF BASIC EDUCATION

TIME	ITEM	RESPONSIBILITY
08h00 – 08h05	Opening and Welcome	Dr S Nuku:
5 min		Acting Head of Department
08h05 – 08h10	Purpose of the Meeting	Mr HM Mweli:
5 min		Director-General
08h10 – 08h40	Values in Education	Prof JD Volmink:
30 min		Former Chairperson of Umalusi Board
08h40 – 09h10	Early Childhood Development (ECD):	Ms S Geyer: Deputy
30 min	Progress on Integration, access and	Director-General – Branch D
	improving quality of ECD	
09h10- 09h40	Language and Literacy	Dr N Mbude-Mehana:
30 min		Deputy Director- General - Reading
09h40 – 10h40	Analysis of Grades R-11; Class of 2023	Dr B Mthembu:
60 min	results including Schools for the Deaf and	Deputy Director- General – Branch C
	Schools for the Blind; Focus on	
	Mathematics and Sector Learner Support	
	Programme for 2024	
10h40 – 11h40	Provincial Improvement plans for 2024	Dr S Nuku:
60 min		Acting Head of Department
11h40 – 12h10	Questions/ Comments/Discussion	Participants
30 min		
12h10 – 12h30	Modernisation of the National School	Dr G Whittle: Deputy
20 min	Nutrition Programme	Director-General – Branch S

TIME	ITEM	RESPONSIBILITY
12h30 – 13h00	Sector Audit Outcomes	Auditor General
30 min		South Africa
13h00 – 13h20	State of Readiness for the 2024 SGB	Ms S Geyer: Deputy
20 min	Elections & Update on the Bela Bill	Director-General – Branch D
13h20 – 13h35	Update on PYEI	Mr SG Padayachee:
15 min		Deputy Director- General – Branch Bl
13h35 – 13h50	Update on Modernisation of South African	Mr SG Padayachee:
15 min	Schools Administration Management	Deputy Director- General – Branch Bl
	System (SASAMS)	
13h50 – 14h20	Update on Infrastructure	Ms T Diale: Acting
30 min		Head of Infrastructure DBE
14h20 – 14h50	Questions/ Comments/Discussion	Participants
30 min		
14h50 – 15h00	Closure and Way forward	Mr HM Mweli:
10 min		Director-General
	CLOSURE	